Syrovátkový proteinový koncentrát (WPC – Whey Protein Concentrate) se získává odstraněním dostatečného množství neproteinových složek z pasterizované syrovátky. WPC se vyrábí technikami fyzikální separace, jako je srážení, filtrace nebo dialýza. Obsah sušiny a bílkovin závisí na kombinaci použitých metod, na míře oddělení solí a laktózy a na způsobu koncentrace. Rozlišuje se tak WPC s obsahem 35 – 80 % bílkovin v sušině. Produkt může být dále sušen (zhruba na 96 % sušiny) nebo z něho mohou být separovány jednotlivé výživově významné bílkovinné složky. Využívá se jako přídavek do mléka obohaceného vápníkem, do jogurtů, měkkých sýrů, sýrů tvrdých nebo polotvrdých, mléčných dezertů a dalších potravin.
Hlavním rozdílem mezi syrovátkovým izolátem a koncentrátem je to, že syrovátkový izolát podléhá většímu zpracování, což má za následek vyšší obsah bílkovin s méně sacharidy, laktózou a tukem. Syrovátkový izolát je také obvykle dražší než syrovátkový koncentrát.
Následující tabulka ukazuje klíčové rozdíly mezi standardním syrovátkovým izolátem a koncentrátem na 100 kalorií:
|
Syrovátkový Izolát |
Syrovátkový koncentrát |
Doba zpracování |
Delší |
Kratší |
Protein |
23 g |
18 g |
Sacharidy |
1 g |
3.5 g |
Tuk |
0 g |
1.5 g |
Laktóza |
Do 1 g |
Do 3,5 g |
Cena |
Vyšší |
Nižší |
Výhody WPC:
- Rychle stravitelný
- Nízký obsah laktózy
- Bohatý na BCAA a aminokyseliny
Vhodný pro:
- Budování čisté svalové hmoty
- Zlepšení regenerace svalů
- Doplnění potřebných bílkovin